Historien om MinMat
En enklere hverdag for allergikere
Gründer av MinMat – Sissel Brustad
Opphavet til mitt daglige arbeid og ideen til MinMat-prosjektet er personlig: Jeg har en gutt som er allergisk. Og både Ruben og vi som foreldre har et ønske om å leve så normalt som mulig når det gjelder mat, skole og fritidsaktiviteter. Ruben er ikke vanskelig i kosten eller kresen i matveien, men han dør av én dråpe egg! Koker vi egg i huset, får han problemer med å puste og får akutte utbrudd av elveblest. Han, som mange andre, har også en del tilleggsallergier- og intoleranser. Det er ikke snakk om matvarer han blir dødssyk av, men likevel: Får han i seg melk, gluten eller havre, får han det som oppleves som en omgangssyke.
Jeg er utdannet apotektekniker og har ernæringsutdannelse fra Høgskolen i Akershus. Jeg holder ofte kurs og foredrag på skoler og i barnehager, og det skjærer meg i hjertet å se at et barn får servert tørt knekkebrød fordi han eller hun ikke tåler en ingrediens eller to, mens de andre barna boltrer seg i is og kaker eller deilige middagsretter. Det er like trist som når en ungdom med allergi ikke vil være med på treningsleir fordi han eller hun føler seg som et problem. Jeg har også hørt om voksne som ikke blir invitert i bryllup fordi «det er så mye greier med maten».
Jeg vil ikke ha en sånn forskjellbehandling: Å være allergisk er ikke selvvalgt! Jeg tok derfor skjeen i egen hånd, og bestemte meg for å lage en bank av fleksible oppskrifter for å hjelpe de som alltid må spise noe annet enn flertallet.
Det er nemlig ikke alle som er like heldige som Ruben, som har en mamma som jobber med ernæring og er glad i å lage mat. Han har i tillegg en pappa som er datateknisk anlagt, og i 1997 startet vi å systematisere oppskrifter «med og uten» alle mulige ingredienser. Planen var at vi skulle lage en kokebok til famille, venner og de ansatte barnehagen, slik at dagene ble tryggere for Ruben og hans støttespillere.
Vi samlet oppskrifter og kjøpte alt av bøker som fantes om hans type allergi. Ikke visste vi at en allergi eller en matoverfølsomhet kan forandre seg med tiden, og at alle innkjøp av kokebøker var bortkastet. Vi opplevde også at vanlige allergikokebøker ikke strakk til. Mens én kokebok inneholdt oppskrifter uten egg og melk, var en annen beregnet på de med cøliaki. Og ingen av dem hjalp oss som hadde et barn som ikke tålte egg, melk, soya, hvete, havre, rug, storfe, svin og kylling.
Tanken om en cd-rom kom i 1999. Vi hadde på det tidspunktet forstått at det ville bli altfor omfattende å lage en ordinær kokebok for Ruben. En bok med for eksempel 100 oppskrifter ville kreve et innhold på mange tusen sider! Og ville bli svært lite brukervennlig. En cd-rom derimot, åpnet for mange muligheter. Framfor alt kunne den tilpasses hver enkelt allergiker.
Vi oppdaget nemlig at det var mange andre der ute som ikke bare reagerte på én og én mat
vare, men hadde de samme utfordringene som oss. Vi så et spekter av allergier og intoleranser, og det i helt ulike kombinasjoner. Variasjonene var store, men én fellesnevner sto tydelig fram for oss: Matvareallergiene var svært tidskrevende for dem det gjaldt, både med tanke på å kjøpe inn mat og å tilberede den. Vi erfarte raskt at behovet for oppskrifter og informasjon var stort.
Vi gikk løs på oppgaven, og fikk et godt og tett samarbeide med Norges Astma- og Allergiforbund, Norsk Cøliakiforening og Voksentoppen, som nå ligger under Rikshospitalet. I år 2000 ble vi enige om innholdet i det som skulle bli vår framtidige kokebok: MinMat 1.0 på cd-rom. Vår første MinMat ble utgitt i 2001.
Jeg husker veldig godt første møtet med «God Morgen Norge» samme år. Der møtte jeg TV2s huslege Bernt Rognlien, som spurte: «Er du forberedt på dette da, Sissel?» Jeg var nervøs, men svarte jeg at jeg var så klar som jeg kunne bli, og at min mann hadde tatt seg en time fri fra jobb for å se på meg og eventuelt svare på telefonhenvendelser. I tillegg var det mulig å legge igjen syv meldinger på mobilsvaret mitt.
Besøket på «God Morgen Norge» gikk fint, og strålende fornøyd ringte jeg hjem etter opptak. Der fikk jeg beskjed om at besteforeldrene til Ruben var kommet for å hjelpe til med å svare på henvendelser, og at ingen hadde tid å snakke med meg. Jeg måtte bare se å få tatt første tog hjem til Sandefjord, for der kokte det. Responsen var overveldende.
Hjemme lå 748 uleste mail innboksen, og dette var i en tid ikke alle hadde pc. I tillegg ventet lange lister med personer som ville bli kontaktet.
Det var med andre ord ingen tvil om at behovet for spesialtilpassede oppskrifter var der, og vi gikk i gang med nye utgivelser. I september 2008 kom «MinMat – Hverdag», i februar 2009 kom «MinMat - Barnebursdag» og i september samme år kom «Matpakkeboka». I 2010 tok vi skrittet ut av Norge og ga ut «My exclusive recipes» i England, Nederland og Belgia.
Kosthensyn angår altså en stor gruppe mennesker, og symptomene på allergi, cøliaki, overfølsomhet eller intoleranse er ulike fra person til person. Felles for dem alle er at maten de spiser kan få store konsekvenser for dem. Hver eneste dag! Og allergien angår ikke bare dem selv, men også familie, kjæreste, venner og ansatte i barnehage, på skole og på jobb.
Har du en matallergi- eller intoleranse, blir hele livet blir snudd på hodet. Du må tenke nytt og annerledes, hver eneste dag og til hvert eneste måltid. Vi jobber derfor under mottoet MinMat – en enklere hverdag for allergikere!