Må du kutte èn eller flere matvare så påse at du IKKE kutter ut næringsstoffene. Det kan lett føre til feilernæring og andre sykdommer. 


Unngår du melk?Melksespann, karaffel og glass med melk
Melk bidrar med en fjerdedel av proteinbehovet og to tredjedeler av kalsiuminntaket til små barn. Den bidrar også med vitamin D og B, spesielt B2, kalt riboflavin, og B12, dessuten mineralene jod, fosfor og sink. 

Melk og melkeprodukter er definitivt den største kilden for kalsium/kalk. Det er derfor umulig å få i seg så mye kalk som det er anbefalt hvis man skal unngå alle melkeproduktene. Kalk er først og fremst nødvendig for dannelse av knokler og tenner.  Vitamin D og magnesium er nødvendig for at opptak og utnyttelse av kalsium skal kunne skje.  Melk og melkeprodukter er også en av de viktigste kildene for vitamin B2.
 

Melk og barn:
For barn er ofte melk en viktig energi- og fettkilde, det er derfor viktig å finne et alternativ. Melkeerstatninger fra apoteket kan anbefales (spesielt til små barn) disse kan brukes som drikke og i matlagingen (dog bør ikke kokes).
 




Varenavn som bør unngår når melkeprotein ikke tåles:

  • Crème fraiche 
  • Fremmedprotein
  • Fløte
  • Is
  • Kasein
  • Kaseinat
  • Kjernemelkpulver
  • Laktose
  • Laktalbumin
  • Margarin
  • Melk
  • Melkeprotein
  • Melkepulver
  • Melkesukker
  • Melketørrstoff
  • Myse (valle)
  • Mysepulver 
  • Ost
  • Rømme
  • Skummetmelkpulver
  • Smør
  • Tørrmelk
  • Valle 
  • Yoghurt og Yoghurtpulver

Navn det er lett å ta feil av som ikke inneholder melk eller laktose

  • Melkesyre
  • Kakaosmør

 

HamburgerbrødSpiser du glutenfritt?
Pass på at du får nok fiber fra andre matvarer. Glutenfri brødmat i ofte høy glykemiske og gir derfor en rask blodsukkerstigning. Å ha en totaloversikt over matinntaket er derfor viktig. 
Mer informasjon kommer, følg oss!

 

 

FODMAP? 
Kombinasjonen der du må holde deg unna/redusere på våre vanligste matvarer er en utfordring i seg selv. Å klarere å lage et smakfullt måltid er bra, men kan du nok om ernæring så ikke går i feilernærings-fella?
Mer informasjon kommer, følg oss!

 

Mat er mer enn god smak - MinMat.no hindrer feilernæring.

I MinMat spiller det ingen rolle om du reagerer på én eller mange matvarer. MinMat tilpasses deg, din matreaksjon og din alder.


I MinMat jobber lege, klinisk ernæringsfysiolog, psykologspesialist, sosionom, kokk, pedagog og andre dyktige fagfolk sammen, for å øke kompetansen rundt matreaksjoner.

Vårt arbeid kvalitetssikres i samråd med Norges Astma- og Allergiforbund.