Mål og vekt
Det er mye matematikk i matlaging, og vi må stadig gjøre om måleenheter. Her får du tipsene!
Hvor mye veier en desiliter mel (dl) eller ei spiseskje (ss) sukker?
Her finner du vekt og mål på en del matvarer som ofte brukes på kjøkkenet.
Noen tips på veien:
Det er lurt å finne frem alle ingrediensene før du begynner å bake og tilberede mat. Husk at en teskje i skuffen ikke nødvendigvis er det samme som måleskjeene som er ment i en oppskrift. En måleskje skal være strøken, og ikke med topp.
Når du måler opp tørrvarer som feks. mel (uansett som det er glutenholdig eller glutenfritt), ikke bank måleredskapet i bordplaten slik at melet faller sammen og pakker seg. Da vil du få feil måling.
1 ts (teskje) = | 5 |
---|---|
1 ss (spiseskje) | 15 |
1 ss = | 1 ts |
6 ss = | 1 knapp dl |
1 kopp = | 2 1/2 dl |
Ingrediens | 1 dl | 1 ss |
---|---|---|
Hvetemel | 60 g | 10 g |
Grovt mel | 55 g | 15 g |
Havregryn | 40 g | 8 g |
Potetmel | 70 g | 15 g |
Sukker | 90 g | 18 g |
Omregning volum | dl | cl | ml |
---|---|---|---|
1 liter | 10 | 100 | 1000 |
Omregning vekt | |||
---|---|---|---|
1 kg | 10 hekto (hg) | 1000 gram (g) | 1 000 000 milligram (mg) |
Se Sissel i MinMat.no sine tips på hva en teskje er: