Rapporter dokumenterer at grønnsaker og frukt høyst sannsynlig reduserer risikoen for kreft i munn og svelg, strupehode, spiserør, lunge, magesekk, bukspyttkjertel, tykktarm/ endetarm, bryst og blære.


Hvilke grønnsaker og frukter forebygger kreft?

I mange studier er bladgrønnsaker (som hodekål, rødkål, spisskål, rosenkål, kruspersille og spinat) og blomsterstang grønnsaker (som brokkoli og blomkål) ofte blitt fremhevet som matvarer som har spesielt beskyttende effekt. Det samme gjelder gulrøtter og sterkt fargede grønne og gule grønnsaker og sitrusfrukter (appelsin, grapefrukt og sitron). Generelt ser det ut til friske, rå grønnsaker og salater ut til å beskytte mer enn kokte grønnsaker.

 

Det er en rekke stoffer i frukt og grønt som reduserer kreftrisikoen: Antioksidanter, karotenoider, vitamin C, selen, fiber, plantesteroler og flavonoider.

Antioksidanter er kroppens ”antirustbehandling” og virker ”beroligende” på kroppen (demper stressreaksjoner). Frukt og grønt (antioksidanter) beskytter mot hjerte karsykdommer og inflammatoriske tilstander.

 


Hvor mye grukt og grønt spiser vi i Norge?

I Norge er det gj.sn inntaket av grønnsaker 311 g/dag (eksl poteter). En økning med 65% (400-800 g/dag) medfører en reduksjon i krefthyppigheten med 23%, dvs 4000 krefttilfeller i året.

 

Mål vårt er: 

5 om dagen, 2 frukter. 2 grønnsaker og 1 potet. 1 porsjon er 125-150 gram

 

Hvor mye er 150 gram frukt eller grønt?
1 eple, 1 banan, 1 pære, 2 tomater, 7 plommer, 2 dl druer, 3 dl moreller, 2 middels gulrøtter, 2-2,5 dl frossen grønnsaksblanding, 2 dl bønner, 2,5 dl bær, 3 dl/3 store dusker brokkoli/blomkål, 7,5 dl grønn salat.

Druer, moreller og plommer i disse mengder vil gi mye energi og rask blodsukkerstigning. 

 

MinMat.no hjelper deg til å spise variert og hindrer feilernæring. 
Her får du full oversikt over hvilke næringsstoffer du spiser og hvilke du spiser for lite av. 

 

 

 Les og lær med på MinMat.no



MinMat har tilrettelagte portaler for:

  1. Lege og helsepersjoenell
  2. Pasienter
  3. Privatperoner, venner og familie
  4. Barnehager



I MinMat jobber lege, klinisk ernæringsfysiolog, psykologspesialist, sosionom, kokk, pedagog og andre dyktige fagfolk sammen.